Miljöombyte

Miljöombyte är bra sägs det. Jag skall pröva sanningshalten i det påstående under kommande vecka.
 
Min systers man härstammade från en liten by i Norra Värmland och där samlas min syster och hennes familj med respektive och barnbarn varje sommar. När min son var liten hyrde jag ofta stuga i närheten av dem och vi hade underbara semestrar där uppe i de djupa skogarna.
 
Nu har min son tagit upp traditionen genom att de senaste åren tillbringat  en eller ett par semesterveckor där tillsammans med sin dotter. Jag har hakat på och åkt upp några dagar och i morgon bär det iväg igen.
 
 
Bilden är från förra sommaren och det lär väl inte vara lägre vattenstånd i år. Men det gick alldeles utmärkt att sitta i solstolen ute i vattnet och mysa.
 
Tänkte passa på att ha en "vit vecka" nu när jag åker bort. Skall bli spännande att se hur jag klarar mig, att få se hur beroende jag egentligen är. Ja, ja,  nu pratar jag om internet förstås. Lämnar kvar datorn hemma och min mobiltelefon är av enklast möjliga sort där det inte ens finns en inbyggd kamera.
 
När  det gäller rensning har jag varit lite lat, men jag hittade en hel hög med gamla kassettband igen. Trodde jag hade slängt det mesta, men de här låg på ett annat ställe. Så när jag slår ihop denna vecka och nästa veckas rensning så är jag uppe i rensning nr 103. Bara 262 kvar.
 

En gång för länge sedan

En gång för länge sedan var drömmen att bo på Söder i Stockholm. Det hade jag förmånen att göra ett par år då jag fick en tjänstebostad på Bondegatan, 100 meter in från Götgatan. Idag skulle jag utan vidare tacka nej till ett sådant erbjudande. Skulle aldrig klara av att bo mitt i smeten dygnet runt.
Nej tacka vet jag mitt Älta med natur och frisk luft inpå knutarna. Vill jag in till stan för att känna på en annan puls tar det bara 25 minuter med bussen till Slussen.
 
Kom att tänka på det när vi tog vår eftermiddagspromenad, Liten Hund och jag. Jag är så tacksam för det jag har idag. Var tid har sitt säger man ju. 
 
Lite bilder från promenaden kanske?
Klicka om du vill ha dem större.
 
Vi började med den breda stigen för att sedan tränga längre och längre in i skogarna runt Ältasjön. Liten Hund tycker det är lite läskigt att gå på spångarna som ligger efter ena kanten av sjön där det är väldigt sankt att gå annars.
 
        
 
 
Ältaån som går mellan Söderbysjön och Ältasjön är alltid fascinerande med sina trolska speglingar.
 
     
 
 
Har man ögonen med sig kan man hitta mycket vackert och spännande.
 
       
 
Väl hemma efter en sån här promenad känner jag mig frisk och glad både i kropp och själ.
 
 
 

Morgonpromenad

Så här på sommaren  är bästa stunden när jag och Liten Hund tar vår morgonpromenad. Det är fortfarande lite skärpa i luften, känns friskt och gott.
 
Daggen ligger fortfarande kvar på gräset och Liten Hund blir våt på magen.
 
 
Vi har många härliga vägar att välja på. Att gå på små grusvägar i stället för asfalt är aldrig fel.
 
Numera Älta Scoutstuga. Från den tiden det bedrevs jordbruk här i Älta och det var rena landet.
 
 
 
Lite nyare hus, men fortfarande en idyll.
 
 
 
Den här gubben bor bakom mitt hus och honom hälsar jag på varje dag när jag passerar förbi. Bäst att vara artig så han inte blir på dåligt humör.
 
 
Rensningsdags.
Har nu kommit till rensning 87-88.
 
Jag tackar för trogen tjänst. Den ena duger att lämna till klädinsamlingen.
Den andra går till soprummet.
 
 
 
 
 
 

Lite mera rensning

Plastskålar som det varit djupfrysta soppor i (Felix) är alldeles utmärkta som vattenskålar när jag målar. Liksom gamla glasspaket (sia). Därför sparar jag alltid sådana sen ett par år tillbaka. Men allvarligt talat, det måste väl ändå räcka med fyra stycken? Bort bort.
 
Rensning 81-86.
 
 Fanns fler än dessa i skåpet.
 

Sitter med nerfällda markiser och njuter

Det har varit sommar på riktigt ett par dagar nu. I varmaste laget för mig, men med nerfällda markiser sitter jag på balkongen och läser. Lyssnar på ljuden från barnen som leker på gården, kollar svalorna och måsarna som kretsar utanför mitt fönster och bara njuter. Tänk att man får ha det så här bra.  Mornarna är bästa tiden för Liten Hund och mig att  vara ute. Då tar vi långpromenden genom skogen till Flatensjön. På morgonen är inte heller myggen så ettrig, så det är dubbelt skönt. Kvällarna har en behaglig temperatur, men Liten Hund blir väldigt distraherad och okoncentrerad eftersom nästan alla som inte är på landet sitter ute och grillar. För de som inte har egen tomt har vi fina ställen på klipporna vid sjön och nere vid badplatsen dit man kan gå. Och det gör man!
 
Rensningen pågår för fullt. Det är så skönt när en sak går sönder, då har jag inget val, det är bara att göra sig av med den.
 
Så när underredet till mitt gamla balkongbord gick i två delar var det bara att bära ner det till grovsoporna. Innan dess hade det stått i källaren i ett par år:  "kunde kanske komma till användning".
 
Och när jag ändå var i farten med trasiga saker drog jag mig till minnes att dragkedjan på Liten Hunds övernattnings-necessär var trasig. Ibland sover Liten Hund borta, antingen hos min bror eller hos dagmamman när jag reser bort någon gång. Då har han sin necessär med sig där det finns kam och borste, fästingsborttagare, klolippare, registreringsbevis och försäkringspapper. Men nu strejkar dragkedjan och jag har fäst locket med en säkerhetsnål. Så bort med den.
 
     
Rensning 78-79.
 
 

Ibland är jag lite för snabb

Ibland är jag lite för snabb med att klicka på musen. I min allmänna rensnings-iver fick jag för mig att jag skulle systematisera mitt bild-bibliotek här på datorn. Jag har ett system där jag automtiskt säkerhetskopierar över till en extern hårddisk en gång om dagen.
 
När jag började titta efter tyckte jag det var onödigt med att ha alla bilder (de var många) på två ställen så jag började rensa. På något sätt hängde biblioteken ihop, så rätt som det var saknades flera mappar. Och naturligtvis hade jag hunnit tömma papperskorgen ett par tre gånger också när jag tyckte den började bli för full.
 
Så vad skall jag lära av detta? Jo jag tänker gå igenom alla mina mappar och rensa kraftigt. Jag har till exempel lagt upp mina resebilder i olika mappar, Turkiet, Malta, London o s v. Nu skall jag gå igenom varje mapp och spara högst 20 bilder från varje resa. Sen tänker jag lägga över det som blivit kvar på ett kraftigt USB-minne.
 
När det blir fint och rent i bildbiblioteket på datorn kan jag börja om och spara bilder och systematisera dem på ett vettigare sätt.
 
Hade tänkt visa lite märkliga naturfenomen men de bästa bilderna, från naturreservatet i Nyckelviken, har försvunnit. Här kommer ett par andra bilder som är lite fina och spännande.
 
               
Björk. i Värmland                       Bergskyrkan Helsingfors
 
 
                     
   Botten i en varm källa         Växt, Nerja Spanien         Strandpromenaden  
  på Island                                                                        Nacka Strand.
 
Visst är det något visst med naturens skapelser.
 
 
 
 
 
 

Rensning 74-77

År 2006 var jag i London senast. Min favoritstad. Trodde väl att jag skulle komma tillbaka snart igen, eftersom jag sparde dessa broschyrer. Får skaffa nya, aktuella nästa gång jag åker dit.
 

Sommaren har kommit till Stockholm

 
Nu har sommaren kommit till Stockholm på allvar. Vilket innebär korta promenader på eftermiddagen då det är som varmast. Mornarna och kvällarna inbjuder däremot till långa, härliga promenader. I efermiddag har jag fikat på balkongen under nerfälld markis, mycket behagligt. Därefter ett par timmars bokläsande under samma markis. Man kan ha det sämre om jag så säger.
 
Här har jag fotograferat Ältasjön från ett annat håll än vad jag brukar. De som har sjötomter bor fint, men jag har inte mer än 150 meter ner till sjön och så jag tycker jag bor fint jag med.
 
Sol och lövverk - blir nästan magiskt.
 
 
Och så lite rensning förstås. Rensning 71, 72 och 73.
 
     
 
En gammal tröja som förlorat passformen. En sten som bästa Lena målade en gång i tiden. Jag har numera inga pappersbuntar som behöver förankras så den har mest legat på fönsterbrädan och samlat damm. Nu är den återbördad till naturen.  Begagnad bubbelplast, kan ju vara bra att ha, var förmodligen tanken när jag stuvade in bitarna på översta hyllan i städskåpet. Tar en väldig plats eftersom gamla tejpbitar gör den svår att vika ihop. Jag slänger skräpet, kan ju köpa en rulle på 20 meter för 69 kr på Claes Ohlsson om jag skulle behöva. Den rullen tar inte mer plats än dessa gamla bitar i olika storlekar.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0