Gammalt och nytt

 
 
För inte allt för många år sedan bestod Älta mest av sommarstugor. Sommarstugor som låg på avstyckad mark från de tre stora gårdarna som dominerade trakten. Rejäla tomter, som när de började säljas ut på 60-70-talet betingade stora pengar. Tre normala villor med  relativt stora tomter rymdes ofta på den gamla sommarstuge-tomten. Nu finns det bara 2-3 st sådana gamla stugor och tomter kvar.
 
 
 
 
Och förtätningen pågår intensivt här i vår lilla förort. Nacka Kommun har presenterat tre förslag som alla förskräcker. Visionen är tydligen att göra småstad av vårt by-samhälle.
 
Nu skall jag väl inte gnälla så mycket, vi är fortfarande grannar med Flatens och Nackas naturreservat, men om planerna går igenom blir det väldigt tätt mellan husen. Nu sträcker sig planerna 15-20 år framåt i tiden så vad jag hinner uppleva är väl att Älta blir en byggarbetsplats.
 
När jag flyttade hit för tretton år sedan, gnälldes det mycket från de "gamla" Ältaborna om hur fint det var förut, med handelsträdgården och svampskogen nästan utanför dörren. Det var ju inget som jag hade upplevt, utan jag tyckte Älta var fantastiskt med sin natur och närhet till storstaden. Det blir väl likadant för de som flyttar hit om 15 år. De vet inte av något annat och de kommer att uppskatta samhället för det det har blivit då.
 
Storstockholms invånare bara ökar i antal och det är en skriande brist på bostäder, så visst måste man inventera var det går att bygga mer. Det tråkiga är ju bara att de bygger bara för folk med pengar. Det senaste hyreshuset som byggdes här i Älta (hyreshus är sällsynta) stod klart för 1 1/2 år sedan. En tvåa på drygt 60 kvm fick en månadshyra på 8.200:- och då ingår inte elen. Vilka har råd med sådana hyror? Eller betala närmare två miljoner i insats för en två?
 
 

Det enda som påminner om de gamla sommarstugorna idag, är trapporna uppför bergen här och var. Trappor som idag leder ingenstans.
 
 
 
 

Vad finns det i underjorden?

 
 
 Igår blev jag fascinerad av ett lock jag fann under morgonpromenaden och lade ut en bild på FB av det.
 
Idag har jag bara sett lock. När jag nu ser med de glasögonen märker jag att det är inte många meter på gator och gångvägar som inte har ett lock.
 
 Många lock har samma beteckning, men inte alla. Finns en mängd varianter av lock.
 Man undrar ju - Vad finns det i underjorden egentligen?
 
Klicka på bilderna så blir de större.
 
  Visst är det fint med den gamla symbolen för Rikstelefoni.
 
Till skillnad mot Telias trista
 
 
Här kommer ett urval bilder på olika lock. Är dock ingen fullständig kartläggning, bara sådant som jag och Liten Hund träffade på under dagens morgonrunda.
 
 
          
 

RSS 2.0